In Nederland moeten alle tattooshops gecontroleerd worden door de GGD om een ​​vergunning te krijgen voordat je een shop mag openen. Het is erg belangrijk om volgens deze strikte regels werken om geen kruisbesmetting te krijgen en de klant en de tatoeëerder te beschermen tegen ziekten.

Het aanbrengen van een tatoeage zal met inkt en naalden zijn, pigmentstoffen worden onder de huid aangebracht. Dit zorgt voor een blijvend stuk kunst. De VWA in Nederland controleert de inkten en pigmenten en strenge eisen stelt. Voordat de tatoeage wordt aangebracht, wordt de huid gedesinfecteerd, geschoren met een nieuw wegwerpscheermesje en gereinigd. De naald die wordt gebruikt voor het tatoeëren is nieuw en komt uit een steriele verpakking zonder deze met blote handen aan te raken. De tatoeëerder is verplicht om ten allen tijde schone nitril handschoenen te dragen, wanneer er een risico op kruisbesmetting bestaat, moeten de handschoenen worden vervangen door nieuwe.

De inkt die wordt gebruikt is steriel en dient in kleine steriele cupjes te worden aangebracht en slechts voor één klant te worden gebruikt. De inkt, handschoenen en tissues die gebruikt zijn voor het reinigen van de tatoeage worden direct na gebruik weggegooid. Daarna wordt de getatoeëerde huid verzorgd en bedekt.

Als je last hebt van een van deze gezondheidsproblemen raadt de GGD je aan om je niet te laten tatoeëren.
- Immuunziekte
- Diabetes
- Contactallergie
- Hemofilie
- Chronische huidziekte
- Cardiovasculaire aandoeningen
- Het gebruik van bloedverdunners
- Het gebruik van antibiotica
- Op plaatsen waar u plastische chirurgie of radiotherapie heeft ondergaan
- Op plaatsen waar bulten, donkere moedervlekken, zwellingen of andere vormen van irritatie in je lichaam voorkomen

Als je zwanger bent, wordt het aanbrengen van een tatoeage ten strengste! afgeraden.

Zorg dat je goed bent uitgerust, ontspannen, goed hebt gegeten en maak de tatoeëerder bewust van zaken die jij belangrijk vindt, zoals ziekte, allergieën, behandeling van een dermatoloog, medicatie of overgevoeligheidsreacties.

Tijdens het aanbrengen van de tatoeage mag u niet onder invloed zijn van drugs of alcohol.

Een verse tatoeage is een wond en het kost tijd en zorg om te genezen.
De wond geneest bij de juiste verzorging na 4 tot 6 weken, je krijgt instructies van de artiest hoe je je tatoeage moet verzorgen of lees meer over hoe je je verse tatoeage moet verzorgen op de nazorg pagina.